Draghundssporten är kul

Att hålla på med draghundssport är kul och man får motion på köpet. Förutom att man skapar ett speciellt band med sina hundar och tävlar i draghundssporter, träffar man även likasinnade personer. Dessutom får utövarna en härlig blandning av naturupplevelser med hög fart. Det blir extra rafflande då man ska komma över mållinjen med sitt hundekipage på den snabbaste tiden.

De flesta tror att draghundssporten bara genomför på vinterhalvåret, men faktum är att det finns även hunddragtävlingar på bara mark. Inom sporten finns det tre olika klasser – nordisk stil, barmark- och slädhundstil. Det är det som gör att det är roligt i och med att det går att hålla på med sporten året runt. Hundarna få på så sätt motion på ett meningsfullt sätt, då hundraserna som används inom draghundssporten tycker om att ”arbeta”.

Draghundar har funnits länge

I flera århundranden har hundar använts för att dra varor och liknande genom skog och mark, speciellt i Alaska och Sibirien, samt på Grönland. Eftersom människor alltid velat mäta sig emot varandra så blev det naturligt att tävla mot varandra med sina draghundar. I de nordiska länder har draghundarna främst använts för fritiden då hundarna har fått dra pulkor och slädar. Detta har också lett till att äventyrsturism med att åka eller köra hundspann blivit allt populärare bland turister som besöker Sverige under vintern.

utkast till hundtävling

Samtidigt har även tävlingsverksamhet skapats och numera finns draghundssporten organiserat lokalt, nationellt och internationellt. Då tävlingar som SM-, NM- och VM-mästerskap arrangeras. För att tävla med sina draghundar krävs det att man har grönt kort och tävlingslicens som fås via utbildningar, men man kan tävla i motionsklasserna utan dessa.

Draghundssportens grenar

För att få det ännu skojigare med sina draghundar kan man ställa upp i en eller flera av grenarna och klasser inom draghundssporten. Det gör att man som hundförare kan få omväxling och ha kul på köpet. Nordisk stil – Draghunden drar en pulka eller är ihopkopplad med en lina, som kallas för linkörning, med den skidåkande hundföraren. Vanligtvis används en hund, men det finns också tävlingar med hundspann. Den nordiska stilen har mycket gemensamt med längdskidåkning, då starten kan ske som jaktstart eller masstart. Tävlingarna inom stilen är orientering, stafett eller combined då sträckan är uppdelad då halva körs med pulka och andra halvan med lina. Pulkan väger cirka 25 kilo per draghund och sträckorna som körs ligger mellan 5 till 25 kilometer.

Slädhundstil – Körs med ett hundspann som består av fyra, sex eller åtta draghundar. Det gäller att ta sig snabbast mellan två punkter. En distans kan vara mellan 5 kilometer till 10 mil per dag beroende på vad det är för tävling. I Norden är den längsta draghundstävlingen Finnmarksløpet med en längd på 100 mil, som körs av hundförare i olika åldrar, tjejer och killar, samt olika hundraser.

Barmarkstil – Draghundarna drar något fordon med hjul efter sig. Det finns åtta olika klasser inom denna gren, då det hänger på antalet hundar som används och vilken typ av fordon. Dog-ski – Är en idrott för handikappade, som håller på att utvecklas. Där varje åkdon blir individanpassat utifrån vilken funktionsnedsättning som utövaren har.

29 thoughts on “Draghundssporten är kul

 1. Have you ever considered about including a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is valuable
  and all. However think of if you added some great images or video clips
  to give your posts more, ”pop”! Your content is excellent but
  with images and clips, this site could certainly be
  one of the greatest in its niche. Very good blog!

 2. Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup.

  Do you have any solutions to protect against hackers?

 3. Hi there this is kinda of off topic but I was wondering
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so
  I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.