Draghundar

Vilken ras som helst kan komma till användning för den som vill köra drag med sin hund, med den rätta vikten och distansen går det att anpassa efter alla olika hundtyper. Det finns dock specifika hundraser som är bättre lämpade för drag då de är framavlade i detta syfte. Hundraser vars huvudsakliga uppgift att tillämpas som draghundar är bland annat Alaskan huskys, Polarhundar samt Europeisk slädhund. Alaskan husky är en hundras som avlats fram för drag på långdistans men det finns många Huskys som gör sig bra även i sprint, av den anledningen har den kommit att bli väldigt populär oavsett distanser.

Inom rasgruppen Polarhundar finner man fyra olika hundraser däribland Samojed, Alaskan Malamute, Grönlandshund och Siberian Husky. Samojeden är en envis draghund med mycket uthållighet och som även passar den som är friluftsintresserad. Alaskan Malamute är även det en uthållig hundras och som dessutom klarar av att dra mycket tyngd under längre sträckor. Rasen är framavlad i syfte att kunna orka springa länge och med mycket vikt, oavsett vad det råder för väderförhållanden. Den tredje av de fyra Polarhundarna, Grönlandshunden, används som draghund ute på isarna under jakt. Grönlandshunden arbetar under ett lägre tempo jämfört med de andra raserna, men drar desto tyngre lass och arbetar under en längre tid i sin sele. Siberian Huskyn är en Polarhund som man ser lika mycket ute på tävlingsbanor likväl som i alla sorters sammanhang inom sprint och olika distanser. Vad som passar bäst avgörs helt beroende på individen.

Den Europeiska Slädhunden, som också går under namnet Scandinavian Hound, är en ras som avlats fram specifikt för draghundsport där sprintkörning förekommer. Rasen är en blandras och några av de hundraser som varit med i utvecklingen för denna hundtyp är bland annat Pointer, Vorsteh och Alaskan Husky.

Utöver dessa hundraserna som är bland de allra vanligaste, förekommer också både brukshundar och andra raser som till exempel Border Collie, Dalmatiner och Doberman. De är mer generellt bättre lämpade för kortare distanser, mest på grund av det tuffa klimatet som hunden utsätts för under långa distanser.

Att tänka på

Att tänka på

Om man bestämt sig för att skaffa en draghund är det viktigt att fundera på vad som kommer att vara den främsta och huvudsakliga uppgiften för hunden. Även om man väljer den hundras som är bäst lämpad för den specifika uppgiften, är det bra att ha i åtanke att alla hundar är enskilda individer. Det är aldrig en garanti eller självklarhet att hunden har de egenskaper man söker efter, trots att hunden är avlad för det ändamålet. Även hundraser som inte är avlade för drag kan visa sig bli otroligt driftiga, men de kan ändå vara olämpliga för användning vid långa distanser. Detta på grund att längre distanser kräver tassar som är tåliga och en päls som skyddar i väder som kan vara extrema.

Det bästa man kan göra för att försöka pricka så rätt som möjligt är att göra mycket research, prata med många förare till olika draghundar och leta reda på en kennel med det fokusområde som man själv är inne på. I slutändan kan ändå alla hundar oavsett ras eller storlek dra, så länge de själva är villiga att arbeta.