Draghundsklubbar i världen

Det finns en anledning till att just hunden är människans bästa vän. Det är något speciellt med hundar, det är villkorslös kärlek från första stund, en hund dömer aldrig sin ägare och älskar sin ägare utan några större förväntningar än en klappning emellanåt. En hund behöver någon typ av aktivering och för många hundraser räcker det med några koppelpromenader om dagen, då den får möjlighet att utföra sina behov och lukta på olika dofter som finns utomhus. Det finns de hundraser som kräver mer aktivering än bara promenader och då finns det många grenar eller sporter att träna i. En stor favorit för många är drag, just draghundssporter passar vissa hundraser lite bättre än andra.

Att träna drag med sin hund kan se ut på många olika sätt, man kan använda draglina när man åker längdskidor, när man är ute och cyklar eller koppla ihop flera hundar till en släde och träna drag med släde. Många förknippar släde med polarhundsraser och det är vanligare med de hundraserna men det finns också många andra hundraser som passar utmärkt till släde. I de skandinaviska länderna är det vanligt med draghundsklubbar då vårt klimat passar utmärkt för dessa grenar. Det finns tre olika stilar inom draghundssporten. Nordisk stil vilket innebär att man kör med skidor och pulka, det går även att köra utan pulka. Den andra stilen är barmarksstil och det är vanligare vid områden där snö är mindre vanligt som till exempel Sydsverige. Barmarksstil är linlöpning med antingen cykel eller hjulfordon.

Är det fler hundar än två i draget får man enbart köra med hjulfordon. Den sista stilen är slädhundstil och innebär att föraren åker släde efter ett hundspann på flera hundar. Draghundssporten har blivit mycket populär på senaste åren och kan tävlas i många nivåer, från junior upp till VM. Det senaste VM anordnades i Sverige efter en snabb ändring från arrangörerna.

Att finna draghundsklubbar i världen

För att finna draghundsklubbar i nya länder är det bra att vända sig till landets förbund för draghundssporter. Det finns många olika draghundsklubbar i världen och bara i Sverige finns det runt 85 klubbar. Draghundssporten är stor i många länder varav en är Kanada och det finns många draghundsklubbar i Kanada. USA har också ett stort intresse för draghundssporten och det finns många klubbar även där. I senaste draghunds VM deltog över 30 länder, varav några var Lettland, Kanada och Norge. För att hitta en draghundsklubb i andra länder än Sverige finns det en bra hemsida som listar de olika ländernas förbund för draghundar.

draghundar

I Sverige är det svenska draghundssportsförbundet som man vänder sig till för att ta reda på lämplig klubb nära sig. Sleddogcentral sammanställer vilka de olika förbunden i andra länder är. Där finner man information om bland annat Österrike, Finland, Skottland och Rumänien. Det går förmodligen att hitta draghundsklubbar i de allra flesta länderna då till och med Sydafrika visar stort intresse för VM. Det geografiska klimatet avgör vilken typ av drag som utförs i de olika klubbarna, finns det ingen snö är det framförallt barmarksstil som utförs.