Draghundsport

Hundar har sedan länge kommit till användning för transport av varor och människor. Särskilt i Alaska, Sibirien och Grönland har drag med hjälp av hundar en lång historia. Människans naturliga instinkt av att vilja mäta sig med andra ledde till att det skapades tävlingar med draghundar, och på den vägen föddes draghundsporten fram. Idag tillhör draghundsporten Alaskas samhällskultur och i Norden har det blivit lite mer av en fritidsaktivitet. På snösäkra platser i Sverige och andra länder har det också utvecklats till en äventyrsturism att antingen få åka eller köra hundspann.

Parallellt med detta har det utvecklats en tävlingsverksamhet med både nationella förbund och internationella organisationer, och draghundsporten har snabbt lyckats utvecklas till en trendig sport. I Norden finns det nu tre stycken varierande stilar att tävla i, dessa är nordisk stil, slädhundstil och barmark. Den nordiska stilen kräver snö och här åker man med antingen pulka eller skidor efter 1-4 hundar i ett midjebälte. Beroende på vilken klass och stil man tävlar i är distanserna mellan 5-30 km långa.

I slädhundstil åker föraren med en släde som hundarna är fastspända med linor i för att kunna dra släden framåt. Varje spann har positioner som hundarna anpassas efter. Positionen längst bak kallas för “wheel”, där befinner sig de allra starkaste hundarna som klarar av att dra mycket vikt. Framför dem befinner sig positionen “swing”, där ställs de hundar som har hög vilja av att arbeta. Därefter kommer positionen som kallas för “point”, där placerar man vanligtvis de hundar som man tror kommer kunna platsa som ledarhundar i framtiden. Längst fram befinner sig “lead” positionen, vilket består av ledarhundarna som styr hela spannet med hjälp av förarens kommandon.

Barmark är den draghundsport som växt mycket under dem senaste åren. Det beror dels på att den är lättillgänglig, den kräver ingen kostsam utrustning och den är lätt att anpassa efter raser, antalet hundar samt varierande stilar. En annan viktig faktor är att många delar av Sverige inte har tillgång till lika mycket snö som i de mer nordliga delarna av landet. Inom barmark kan man både cykla, springa, åka vagn eller kickbike.

canicross

Vill man springa bakom sin hund kallas detta för canicross eller linlöpning. En lina går från ett midjebälte på föraren till en sele på hunden, detsamma gäller vid cykling. Att åka med vagn kallas också för Rig, här åker man med ett fordon som har antingen tre eller fyra hjul med ett ekipage på 2-8 hundar. Är det en kickbike man vill tävla med, vilket oftast är en sparkcykel, ska den vara utan framdrivning, max ha tre hjul och låsta trampor.

Tävla i drag

Vill man tävla i draghundsport krävs det licens. Licensen är en försäkring som skyddar dig som förare vid både tävling och träning. Licensen kostar 250:- och räcker i ett år. Ett annat måste för att kunna ge sig ut på tävlingsbanan är ett så kallat “grönt kort”. Det är en kortare kurs/utbildning som görs antingen via nätet eller på en klubb. I kursen får man lära sig allmänna regler och riktlinjer kring sporten och hur man ska bete sig på tävlingar.

One thought on “Draghundsport

Comments are closed.