Hundfrisbee

Hundfrisbee är en sport som uppstod på 70-talet i USA. Sporten går i korthet ut på att man kastar en frisbee som hunden ska fånga. Det finns två olika grenar att ställa upp och tävla i, freestyle och distans.

Freestyle går ut på att man kastar sin frisbee till hunden som den ska fånga samtidigt som man utför olika trick. Dessa trick bedöms med olika poäng av domare som tillslut slås samman och man korar en vinnare. Avancerade trick som utförs med god precision ger högre poäng än de enklare. Det går mer att beskriva det som en koreograferad dans som

Distans går ut på det som namnet antyder, att kasta sin frisbee så långt som möjligt så många gånger som möjligt under tid. Här gäller det med andra ord att både hund och förare är snabb och kan hålla ett högt tempo. Sporten har inte fått så stort genomslag i Sverige än, men växer för varje år. I europa finns det hundfrisbee organisationer i Tyskland, Tjeckien och Belgien. I Sverige går det att träna sporten, den används som både uppvisning och aktivering samt ett fåtal tävlingar varje år men än så länge ingen aktiv organisation.

Andra sporter och aktiviteter att utöva med hunden

Det finns många sporter och aktiviteter som man kan utöva tillsammans med sin hund. Beroende på vad man har för hundras och vad hunden uppskattar går det att välja olika inriktningar. Lydnad är en gren som passar de flesta hundar, men som kräver stort fokus. Här behöver hunden lyssna mycket på sin förare och är beredd att exempelvis apportera och komma vid inkallning.

Andra sporter och aktiviteter att utöva med hunden

En sidogren på lydnad som har vuxit fram är rallylydnad. Då vet man inte i förväg vilka moment som kommer utan det får man veta först när man kommer till varje station där det finns en skylt där det står vad hunden och hundföraren ska göra tillsammans. Det kan handla om att sitta fint och ligga på kommando. Agility är en sport som är mycket mer fartfylld. Här ska man tillsammans ta sig runt en bana med olika typer av hinder på kortast tid. Beroende på hundens storlek så tävlar man i olika klasser där höjden på hinder kan variera.

Alla ovan nämnda sporter går att tävla i för den som är intresserad. Man kan genom sin brukshundsklubb komma i kontakt med olika avdelningar som sköter dessa aktiviteter. Är man inte intresserad av att tävla alls utan bara vill socialisera med hunden fungerar det lika bra för aktivering.

Många brukshundklubbar kan ha olika typer av öppet hus där man får möjlighet att tillsammans med hunden prova olika grenar. Har man aldrig tidigare provat något kan det vara svårt och veta vad som passar bra och vad som hunden riktigt fastnar för. Genom att både hund och förare tycker att det är roligt så blir det också en större motivation till att fortsätta utvecklas och hela tiden bli bättre inom området. Låt hunden få träna både kropp och knopp tillsammans med dig på ett nytt och roligt sätt!