Hundsport i världen

I takt med att de fyrbenta familjemedlemmarna fått allt mer kärlek och större plats i våra hem, har vi runtom i världen skapat flertal olika hundsporter för att kunna aktivera dem på bästa möjliga sätt. Den hundsport som har kommit att bli den allra mest populära är agility. Sporten kommer ursprungligen från England och blev officiell år 1987. Agility går ut på att föra hunden genom en hinderbana på så kort tid som möjligt. Man delar allt som oftast upp storlekarna till fem olika mellan X-small och X-large, men detta kan skiljas åt beroende på vart i världen man tävlar. Slalom, balansbom, tunnlar, däck och gungbräda är hinder som alla dyker upp i en agilityklass. Tävlar man däremot i en hoppklass så utesluts både gungbräda och balanshinder. Den hund och förare som lyckas ta sig igenom hinderbanan snabbast och med minst antal fel tar hem vinsten.

En annan hundsport som har spridit sig hela vägen från Kanada och USA till Europa är heelwork to music. Här ska man till en valfri låt bygga ihop en dans som består utav någon eller några av de 10 förutbestämda positionerna som finns. Man bedöms sedan i hur väl utfört uppträdandet är baserat på val av musik, rytm, övergång och utförda positioner. Sporten kräver ett nära samarbete och en följsam hund då nästan samtliga positioner utförs tätt intill förarens fot.

Flyball är en annan mycket populär hundsport i större delar av världen. Den uppkom i Kalifornien under 70-talet och spred sig sedan till resten av USA och ner till Europa. Flyball är en av få lagsporter inom hundsportsvärlden och är dessutom i stafettform. Varje lag består av fyra hundar och fyra förare. Varje hund ska springa en viss sträcka och hoppa över fyra hinder. I slutet av hinderbanan finns den så kallade flyball-lådan. Denna ska hunden trampa på vilket utlöser att en tennisboll kastas iväg. Hunden ska sedan fånga bollen, springa över alla hinder igen och tillbaka till föraren, då är det dags för nästa hund att ge sig iväg. Detta upprepas tills dess att alla fyra hundar utfört momentet. Laget som utför detta på kortast tid vinner och rekordet för detta är 15 sekunder.

Rallylydnad

Rallylydnad är också en hundsport som är mycket populär runt om i världen. Även den kommer från USA. Det är en hundsport som passar alla förare och hundraser. Här tar man sig igenom en bana med hjälp av olika skyltar som talar om vilka moment hunden ska utföra med hjälp av förarens kommando. Poäng delas ut baserat på hur väl utförda momenten är, men poäng kan också dras bort om momenten utförs felaktigt. Det finns tre olika klasser att tävla i. Dessa är nybörjarklass, fortsättningsklass, avanceradklass samt mästerklass.

Att börja med hundsport

Om man funderar på att påbörja någon form av hundsport bör man anpassa valet av sporten utefter sin hunds personlighet och aktivitetsnivå, men också beroende på vad man själv finner givande och intressant. Både hunden och föraren ska kunna njuta av aktiviteten tillsammans. Smidigast är att bli medlem i en närliggande hundklubb som passar båda parter, för att sedan prova sig fram på öppna träningar och på så vis komma fram till vilken hundsport som passar hund som förare allra bäst.