Hundträning

Många människor köper en hund och förväntar sig att den ska bete sig som de vill. Detta ämne är dock lite mer komplicerad. En hund kan självklart göra det som man vill, men man behöver förstå vad som behöver göras för att lära den det. Det precis som med människor- man ska inte kunna göra något som man inte lärde sig tidigare. Det är naturligt för alla levande varelser och hundar det är inte annorlunda med hundar.

Olika typer av hundträningar

Det som inte alla hundägare vet är att olika hundar ska ha gå igenom olika träningar. Det kanske verkar att alla hundar är liknande, men det är inte sant. Varje ras och själv varje hund har sin egen karakteristik. Hundar precis som människor har olika personligheter. Det kan vara så att en ras rekommenderas för en viss grupp människor (t. ex. om man förväntar sig en lugn hund), men det kan vara så att den specifika hunden kommer inte vara som alla andra i denna ras. Det blir ibland ett stort problem och det ska man acceptera som det är. Man ska inte bara anpassa träning till ras och specifika hunden men också till syftet med dess liv. Träningar av polishundar skiljer sig från de som vanliga hundägare gör för sina hundar. Det är naturligt att en hund som ska bara kunna agera på de vanligaste kommandon inte ska kunna hitta narkotik på flygplats. Det är själv inte något man förväntar sig från en sådan hund då den ska bara finnas där och älska människan som man är.

Varför är det bra att träna hund?

regler för hushållet

Varje husdjur, det spelar ingen roll om det är litet eller stort, ska veta reglerna i hushållet. De ska veta vad de kan göra och vad som är förbjudet. Det kan såklart vara svårt att införa med vissa ras av hundar, men det är inte stor problem när det gäller de större hundar. Man ska veta att hundar är inga dumma husdjur som inte förstår någonting. Det är denna inställning som gör att de korsar gränserna och låter som om de inte vet vad som händer och varför de blir straffade. Vissa regler ska man förklara från själva början. Till exempel att den får inte bita människor, punkt slut. Om man inte bekämpar ett sådant beteende vid första gången hunden har gjort fel, kommer det upprepas och kan bli ett stort problem på lång sikt. Det finns såklart mer avancerade saker man kan lära en hund, men allt beror på hur mycket tid man vill lägga på det och om det faktiskt är viktigt. Man kan lära hundar att visa när de behöver gå på promenad, när de är hungriga, vill ha lite uppmärksamhet från människa eller till och med när de inte känner sig trygga.

Hundar blir riktiga vänner av människor. De är lojala och väldigt smarta. Det enda man ska göra är att lägga märke till en bra träning som ska helt enkelt förklara hunden vad den kan, vad den har för rättigheter och skyldigheter.