Hundutställningar

Hunden är människans bästa vän och har varit det sen urtidens minnen. När det kommer till hundens utseende har det alltid varit av stor betydelse för människor och man har avlat fram olika betydande drag för olika raser genom åren. Är man intresserad av att ställa ut sin hund finns det många olika hundutställningar i Sverige och världen. Hundutställningar är öppna för allmänheten och är man intresserad av att gå och kolla på en hundutställning kan man enkelt göra det. När det är dags att ställa ut sin hund är det några saker som är bra att tänka på. Det finns tio olika rasgrupper där varje grupp har specifika regler, på svenska kennelklubben kan man se vilken rasgrupp hunden tillhör. För att kunna anmäla sig till en hundutställning behöver man vara medlem i en kennelklubb, det görs enkelt genom att kontakta den lokala klubben. När dessa bitar är på plats är det dags att anmäla sig till lämplig hundutställning.

Bedömningen på en hundutställning

Hunden kommer att bedömas först i grupp tillsammans med de övriga hundarna inom sin rasgrupp för att sedan gå in i ringen ensam tillsammans med sin handler. Handler är den person som hanterar hunden i ringen medan domaren bedömer hunden, oftast är handlern hundens ägare eller uppfödare men på större utställningar kan det vara en person vars yrke är att vara handler. När hunden befinner sig i ringen bedömer domaren hundens rörelser, hundens utseende utefter rasstandarden samt lynne. Gällande hundens rörelser så kommer domaren be handlern att springa runt med hunden oftast i en triangel eller en cirkel.

Bedömningen på en hundutställning

När det kommer till hundens utseende så bedömer domaren utifrån den rasstandard som finns beskriven hos svenska kennelklubben eller rasens egen klubb, det meriteras då att vara så nära rasstandarden som möjligt. Är man osäker på vad som gäller för hundens ras kan man vända sig till hundens uppfödare för att få hjälp, de flesta uppfödare är väl insatta i rasstandard och vilken vård som bör göras av hunden innan själva tävlingen. Hunden ska vara vid sådant lynne att domare kan bedöma tassar, tänder och kön utan att den uppvisar aggressivitet eller flyktbeteende. Skulle hunden morra eller nafsa efter domaren kan hunden diskvalificeras eller så kan betyget sänkas. Innan utställningen börjar är det bra att se till så att hunden är rentvättad, klippt, borstad och att tänderna är rena.

Glöm inte att vänja hunden vid hantering så att tassar och tänder får kontrolleras utan problem. När bedömningen är gjord av domaren kan hunden få något av följande betyg, utmärkt, mycket god, god, godtagbar, diskvalificerad och kan inte prissättas. Det fyra bästa hundarna i varje grupp går vidare till konkurrensklass, där tilldelas den bästa hunden med priset ck och går därefter vidare till bästa hanhundsklass respektive bästa tikklass. Därefter tävlar vinnande hane samt tik om bäst i rasen och bäst i motsatt kön, den hund som vinner bäst i rasen går sedan vidare till finalen och tävlar om bäst i gruppen-pris. Hundutställningar är roliga att delta i men även roliga att titta på så missa inte nästa utställning.